czwartek, 29 czerwca 2017

naleśniki z truskawkami i syropem z kwiatów czarnego bzu


Delikatne i bardzo cienkie naleśniki podane z karmelizowanymi truskawkami aromatyzowanymi syropem z kwiatów czarnego bzu. Naleśniki z truskawkami i syropem z kwiatów czarnego bzu, zasmakują każdemu, są idealne na letni podwieczorek.

250 g truskawek
skórka z 1 cytryny
50 g cukru
50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu

Do garnka włożyć pokrojone na części truskawki, wsypać cukier, dodać skórkę startą z cytryny, zagotować. Truskawki karmelizować około 5 minut, na koniec dodać syrop z kwiatów czarnego bzu i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.

2 jajka
150 g mąki pszennej
300 ml mleka
50 ml oleju
sól

Trzepaczką rozmieszać jajka z olejem i mlekiem, dodać mąkę i szczyptę soli. Ubić ciasto dokładnie i energicznie, by było gładkie, pozbawione grudek, aby było dobrze napowietrzone. Przykryć i odstawić na godzinę, by ciasto odpoczęło. Rozgrzać patelnię, wysmarować niewielką ilością oleju i wylać cieniutką warstwę ciasta na patelnię i smażyć z obu stron. Naleśniki podawać w towarzystwie karmelizowanych truskawek i syropu z czarnego bzu.

4 komentarze:

  1. Wspaniałości!
    Jadłabym z rozkoszą...
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki! Świetna baza pod sezonowe owoce. Po takim śniadaniu dobry dzień gwarantowany 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. wersja wakacyjna , coś cudnego , Kamilka zostaw mi jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie.
    Truskawki mam własne, syrop z kwiatów czarnego bzu zrobiłam. Teraz tylko zrobić naleśniki :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect